Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hagymás virágok

 

Tudnivalók hagymás virágokról 

 

  • iwiw logo
  • facebook logo
  • twitter logo

A kertek legékesebben viruló virágai kora tavasztól azok a különféle tulipánok, nárciszok, jácintok, melyek ültetése nyár végén, kora ősszel időszerű. Annak érdekében, hogy tavasszal szép látványt nyújtsanak, körültekintően kell helyet választanunk számukra.

Ellentétben a szokásos merev, egysoros (vonalas), vagy elszórt elhelyezéssel, a hagymás virágok töves csoportokban a legszebbek. Lévén, hogy többségük kimondottan fénykedvelő, vagy legalábbis csak a félárnyékot tűri jól, célszerű napos kertrészbe elhelyezni őket, ha nem akarjuk, hogy virágzásuk egyenetlen legyen. Lombhullató lomblevelű fák és egyes fenyők, mint pl. a mocsárciprus alatt is helyet kaphatnak, lényeg, hogy elegendő fényhez és csapadékhoz jussanak.A nyárra visszahúzódó, nyugalomba kerülő hagymájukat a fák, cserjék ekkorra már kifejlődő lombsátra pedig valósággal megvédi a heves záporoktól, túlnedvesedéstől egyaránt. A jó vízmegtartó, humuszban gazdag talajú faaljak, bokortövek kedvező környezetet biztosítanak szaporodásukhoz is. A korán nyíló, lombfakadás előtt már virágzó forzícia vagy pedig a japánbirs alá vagy előterébe ültetve nagyszerűen kiegészítik egymás virágdíszét.
Sziklakertben történő elhelyezésük - ahol a kövek mellett az ott évelő virágok sokféleségével, a törpe cserjével és az apró termetű fenyőkből adódó társnövényekkel képezhetnek együttest - remek ötletnek bizonyulhat. A leginkább idevaló tulipánok az apró termetű vad fajok, amelyek mindegyikének több szín- és formaváltozata létezik. A közismert és igen kedvelt, finom illatú jácintnak is van számos, kisméretű, és így éppen sziklakertbe illő rokona.
A hagymás virágok kerti gyepbe, pázsitba való elhelyezése valóságos virágszőnyeggé varázsolhatja kertünket. Ahhoz, hogy jól megtelepedjenek, és évről-évre még szaporodjanak is, annak a feltételnek kell érvényesülni, hogy méretük és ellenálló képességük felülmúlja fűtársaikét. Válasszunk tehát olyan tulipánokat, nárcisz hibrideket és tavaszi sáfrányokat, melyek ellenállnak a viszontagságoknak.
Az ekképpen virágosított fű nyírásával tavasszal majd várni kell addig, amíg a virágok elvirítanak, és levélzetük - a föld feletti részekkel - kezd már elsárgulni, leszáradni. Mivel lombozatuk termeli azt a tápanyagot, ami földbeni tápanyagtároló hagymájukban kerül elraktározásra a következő évi kihajtáshoz és virágnyíláshoz, bánjunk óvatosan a növénnyel, mert a jövő évi termés nagymértékben ettől függ. Tartsuk szem előtt azt is, hogy a hagymás virágok elnyílásuk után egy-két hónapon belül elveszítik föld feletti részeiket, visszahúzódnak, és mintegy eltűnnek, számukra tehát az olyan hely lehet a legjobb, ahol virágzásukkor jól szembetűnnek, ám visszahúzódásuk után más növény takarja el az emiatt megüresedő területrészüket. Legyünk figyelemmel arra is, hogy a takarónövények miatt se károsodjon nyugalomba kerülő földbeni részük. Ha mindezekről nem feledkezünk meg, hosszú évekig díszítik majd kertünket hagymás virágaink.